enfrdeitptrues
könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

2021. 05. 04-én Csákvári Sándor, Farkas Gábor,  Nagy Richárd és Papp Zsófia a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) Debreceni Szervezet „Elfeledett emlékezet” Háborús Kegyeleti Kutatócsoport tagjai Nagykereki, majd Szentpéterszeg község hősi sírjainak és emlékműveinek felmérését, állapotellenőrzését végezte.

A felmérés anyaga itt olvasható!

Lakossági bejelentés alapján indultak el a már ismert hadviseltek és hősi halottak síremlékeinek állapotellenőrzésére, valamint az eddig ismeretlen hősi halottak és hadviseltek sírhelyeinek állapotrögzítésére.

nagykereki ktemetovitez Dozsa
Nagykereki köztemető                                                                                                    vitéz Dózsa András síremléke (2-szer ezüst Vitézségi Érem)

A következő állomás Szentpéterszeg volt.

szpeterszeg emlekmu szpeterszeg ocskatemeto
Szentpéterszeg I. és II. világháborús emlékmű                                    Szentpéterszegi Ócskatemető - síremléktöredék

A jobb oldali eldőlt, össszetört sírkövön csak a következő felirat volt olvasható: "... ki az 1916-ik évben a ...adaloni temetőben lett eltemetve neje A. Mészáros Róza bánatára."

Sajnos a hősi halott neve már nem volt látható, ebből a feliratból kiindulva sikerült kideríteni, hogy az egykor díszes síremlék Tornyi Lajos népfelkelő (1887 – 1916) emlékét volt hivatott megőrizni. A kutatás lépései a tanulmányban olvashatóak.

Csákvári Sándor – Farkas Gábor – Nagy Richárd – Papp Zsófia

Fotó: a szerzők

Bevezető kép: Szovjet tömegsír II. VH – református templomkert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Munkájukról a beszámoló itt olvasható!