MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Hajdúhadház első világháborús veszteségét feldolgozó kiadvány Ilyés Imre nyugállományú rendőr alezredes, ömt őrnagy munkája. A kutatómunka eredményeként 76 hősi halott nevével bővítette az emlékművön szereplő hősi halottak számát. Köszönjük, hogy munkájával hozzájárult adattárunk bővítéséhez!

borito

 A munka alapját a filmben is bemutatott veszteséglistákban szereplő adatok képezték. A Hadügyminisztérium úgy gondolta, az otthon maradt anyák, feleségek, testvérek, barátok jogos kívánsága, hogy értesüljenek a fronton harcoló családtagok sorsának alakulásáról. A katonák megsebesülhettek, hadifogságba kerülhettek, különböző fertőző, vagy egyéb betegség érhette őket, vagy hősi halált haltak. Ezekről az eseményekről készült jelentések a frontról a magasabb parancsnokságokhoz kerültek. A beérkező jelentésekben szereplő információkat gyűjtötték össze, és nyomtatta ki a Császári és Királyi Állami és Udvari nyomda a Veszteséglista címmel megjelenő füzetekben. A település veszteségének összeállításakor, a veszteséglajstromokban szereplő adatok mellé még a tábori, ezred, egyházi, vagy állami halotti anyakönyvek adatai sorakoztak fel. Ebben segítséget kapott a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárától és a helyi Református Egyházközségtől is. E források összevetésével Hajdúhadház első világháborús emlékművén szereplő hősi halottak sorát még 76 névvel bővítette. A kutatás jelen állása szerint 384 hajdúhadházi katona áldozta életét a hazáért. Ez a szám még egész biztosan bővíthető.    

Az adatbázisban majd 700 adatsor szerepel, az adatsorok segítségével megelevenedik az önkéntes, tartalékos, vagy hivatásos hajdúhadházi katonák erőfeszítése, küzdelme a háború frontjain. Közülük 384-en hősi halált haltak. Amikor 1924-ben az emlékművet felavatták, még mindenkiben elevenen élt a múlt, még tudták kit rejtenek a nevek. Az emlékfilm a hajdúhadházi első világháborús katonák előtt tiszteleg. Az adattár pedig hiteles történelmi források segítségével örökíti meg, idézi fel a katonák egyéni történetét, és háborús katonasorsát.

A kiadvány megtekinthető itt.

 

Hajdúhadházi katonák a veszteséglistákban megtekinthető itt.

Hajdúhadház hősi halottai megtekinthető itt.

Vitézzé avatott egykori hajdúhadházi katonák megtekinthető itt.