MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

A Hajdú-Bihari Napló 75. évf. 217. szám 4. oldalán jelent meg Kiss Róbert törzszászlós, az "Elfeledett emlékezet" Háborús Kegyeleti Kutatócsoport munkatársának cikke a Csehországban nyugvó 39-es hősi halottakról.

 A kutatócsoport mottója "Soha senkit nem hagyunk hátra, ha kell 100 év múlva is érte megyünk."

A szerző a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e,ail címeken várja mindazok észrevételeit, akik a névjegyzékben található katonákról bármilyen információval rendelkeznek.

Az egykori Königgrätz, ma Kralec Hrádové a 39. gyalogezred pótzászlóaljának adott otthont, illetve a világháború idején lábadozó részleg működött a településen. A régióban jónéhány katonakórház is volt, így a városhoz közeli temetőben igen sok harminckilences katona kapott végső nyughelyet.

Cseho temeto
Forrás Hajdú-Bihari Napló 75. évf. 217. sz. 4.o.

A kutatócsoport mottójához híven a még fellelhető adatokból, és a temetőben megtalált sírok segítségével állította össze az egykor ott örök nyugalomra helyezett Hajdú és Bihar vármegyéből származó katonák adatbázisát.

A naplóban megjelent cikk itt olvasható:

A 39. gyalogezred 67 katonája örök álomban

Cseh területeken nyugvó katonáink nyomában

A megtalált sírokban nyugvó katonák

A névsorhoz tartozó részletesebb adatbázis