MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

A debreceni születésű katona az első világháborúban a 18. tábori vadászzászlóalj kötelékében harcolt. A jogi egyetemet végzett ifjú a háború után a magyar királyi állami rendőrség debreceni főkapitányságának rendőrfelügyelője lett.

Arany vitézségi érmet érő hőstette:

sarkadi erem
Forrás: magyarezredek.hu A magyar nemzet aranykönyve. 1914-1918. Budapest, kiad. a Magyar Nemzet Aranykönyve Szerkesztő-bizottsága, [1923]. 288 o., ill., 30 cm.

sarkadi arany
Forrás: Legénységi arany vitézségi érmesek, www.hungarianarmedforces.com

A háború után Debrecenben lesz rendőrfelügyelő.  1924-ben avatták vitézzé.sarkadi 1922Forrás: arcanum.hu Rendőrségi Útmutató 1922, Közigazgatási rész, 4. Az állami rendőrsége, A vidéken működő állami rendőrség

1944-ben már rendőr törzsfelügyelőként kapott kitüntetést a légoltalom terén kifejtett tevékenységéért. Később, őrszemélyzeti parancsnok lett, rendfokozata alezredes volt.

sarkady 1944
Forrás: Budapesti Közlöny, 78. évf. 235. sz. 1944.10.15.

sarkady foto
Forrás: Unokája, Schmidt György bocsátotta rendelkezésre.

Diósgyőrbe, majd később Ózdra költözött. 1956. szeptember 8-án halt meg Ózdon. A halotti anyakönyv tanúsága szerint idős korában az Ózdi Kohászati Üzemben mázsálóként dolgozott.

sarkady anyakonyvForrás: Unokája, Schmidt György bocsátotta rendelkezésre.

Ma a Debreceni Köztemetőben nyugszik, fiatalon elhunyt lánya mellett, a X. parcella 9. sor 18. sírjában. Fotó: Papp Zsófia t. ftőrm.

sarkady sir1

sarkady sir2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papp Zsófia t.  főtörzsőrmester
MH KIKNYP 2. KIK KIHKR beo. alti.