"A haza a, hon védelme minden magyar állampolgár kötelessége! Ezen szent kötelesség teljesítésében a katonáknak mindig is élen kellett (kell) járni. Ők azok a névhez kötött és sokszor névtelen hősök, akik esküjüknek megfelelően az életük feláldozásával is szolgálják a hazát, a haza védelmét, lett légyen szó bármely történelmi korról, bármely politikai irányzatról. A katona a rendfokozattól függetlenül családját hátrahagyva békében és háborúban egyaránt hőssé, példaképpé válhat, vagy csak "egyszerűen" helytáll, de ezek a cselekedetek, helytállások nem mehetnek a feledés homályába. A mindenkori jelenkor társadalmának a kötelessége - felelőssége-, hogy ezek a hősök méltó emlékként mutathassák a tisztességes helytállás irányát a jelen társadalmának, hogy az adott nemzet jövője fennmaradása biztosított legyen. Tisztesség és elismerés mindazoknak, akik ebben a nemes emlékmegőrzésben aktívan tevékenykednek."
(Lamos Imre dandártábornok)

Európa Nagy Háborújának, és a második világháború vesztesége, civil áldozatai kelet-magyarországi településeken.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete "Elfeledett emlékezet" háborús kegyelti kutatócsoport munkája.
A csoport tagjai katonák, közalkalmazottak és civil kutatók.

Munkájukat felügyelik:
történész szakmai szempontból: Dr. Mazsu János történettudományok kandidátusa, egyetemi docens
levéltári szakmai szempontból: Szendiné Dr. Orvos Erzsébet a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár igazgatója
kutatásvezető: Csákvári Sándor

Tagjai:
Polyák András alezredes, HTBK DSZ elnöke, Csákvári Sándor, Farkas Gábor százados, Horváth Attila helytörténeti kutató, Kiss Róbert zászlós, Majoros László nyá. mk. ezredes, Martinkovits Katalin, Papp József Koós Károly- és Podmaniczky-díjas helytörténeti kutató.

Kutatásainkat segítő, támogató szervezetek:
A.K.S.D. Kft Debrecen, Déri Múzeum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyar Hadtudományi Társaság Debreceni Tagozata, Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára, Méliusz Könyvtár Helytörténeti Gyűjtemény és Fotótár, Őrváros Közalapítvány

Módszertan, újabb eredmények

Módszertani útmutató

Kótaj település veszteségkutatása során szerzett tapasztalatok. Lehetséges kutatási források a településen és interneten. Az azért biztos, hogy minél több forrás van, annál nagyobb lehet a káosz, illetve abszolút pontos veszteséget lehetetlen megadni.

Nagy Háború emlékezete - Káloz

A Seregszemle folyóiratban megjelent cikk, Csákvári Sándor írása. A centenáriumi pályázatok miatt a Nagy Háború eseményei mellett előtérbe került a háborús veszteségkutatás is.

Hajdúdorog háborús vesztesége

Lázár Tibor őrnagy, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Repülőműveleti Főnökség ejtőernyős kiképzőrészlegének vezetője. Szülővárosában, Hajdúdorogon háborús veszteségkutatással is foglalkozik.

Balmazújváros első világháborús vesztesége

„Elfeledett emlékezet” háborús kegyeleti kutatócsoport és Balmazújváros önkormányzata, a település diákjai közös munka során próbálták meg feltárni a város első világháborús veszteségét.

Debrecenben temetett első világháborús katonák adatbázisa hamarosan

Második világháború Debrecenben temetett hősei és civil áldozatai hamarosan