MH 5. Bocskai István Lövészdandár Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Idén immár tizedik alkalommal került megrendezésre a Bocskai Portya elnevezésű teljesítménytúra, mely kihívás elé állítja katonákat és civileket egyaránt. Az előnevezések száma meghaladta a hétszáz főt, s végül 644 résztvevő teljesítette a túra valamely távját, mely a korábbi évekhez képest rekordnak minősült. A túra résztvevőit aktív és tartalékos katonák, honvéd középiskolások, hagyományőrzők, továbbá civilek adták, akik Debrecen és az Erdőspuszták térségében töltöttek el egy kellemes őszi napsütéses napot. 

Minden résztvevő a maga állóképességének megfelelő táv közül válaszhatott. A 20 km-es emlékmenet mellett lehetőség volt 40 km-es és 70 km-es megmérettetésre is, mind civil, mind egyenruhás/katonai kategóriában. Aki 70 km-en a katonai kategóriát választotta, vállalta, hogy egy 10 kg-os hátizsákot vagy málhamellényt visz magával, melynek súlya menetközben bárhol ellenőrizhető.

Több területvédelmi zászlóaljból érkeztek tartalékos katonák; Soprontól kezdve, Egeren át a helyi debreceniekig. A debreceni 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóaljat 25 fő önkéntes területvédelmi-és műveleti tartalékos katona képviselte, több távon is indulva. Egy fő teljesítette katonai növendékeivel a 20 km-es menetet, míg 40 km-en 12 fő, 70 km-en egyenruhás kategóriában 2 fő, katonai kategóriában pedig 8 fő teljesítette eredményesen a maga elé kitűzött távot.

Ez a katonai teljesítménytúra szellemiségében másabb, mint a civil túrák. Itt nem az egyéni legjobb teljesítmény és győzelem a mérvadó, hanem hogy minden résztvevő –akár egyénileg indulva, akár csapatban– sikeresen teljesítse a távot. A portya ideológiája; „Senkit sem hagyunk hátra!”- hangsúlyozta a Portya megnyitóján Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. Ez a bajtársias hozzáállás segített több célba érőt túrájának eredményességéhez, akiknek portyázó társuk kezelte a vér-és vízhólyagos, feltört lábát, vagy mikor nem hagyták egymást eltévedni.

Kozma Tímea t. fhdgy.

Fotó: Somogyi András törzsőrmester, Soós István t. szkv.