MH 5. Bocskai István Lövészdandár Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

A 3. Magyar Köztársaság kikiáltásának 30. évfordulója, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának napja alkalmából szervezett „Szabadság Napja Emlékfutást” a Debreceni Honvéd Sport- és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztálya, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének támogatásával.

Az emlékfutás debreceni váltófutó csapata 2019. október 21-én Debrecenből indulva, mintegy összesen 289 lefutott km után érkezett meg október 23-án, nemzeti ünnepnapunkon a Honvédelmi Minisztérium elé déli 12 órakor. A 30 fős váltófutó csapat tagjait hivatásos, szerződéses, tartalékos katonák és kadétok alkották, akik 3 megyét, ezen belül pedig 22 települést érintettek futásuk során. 

Az érintett településeken a helyi lakosságnak lehetősége volt csatlakozni a váltóhoz a település határain belül. A városok és községek polgármesterei ünnepségek keretein belül emlékszalagot kötöttek a váltó stafétabotjára, mely azután folytathatta útját Budapest felé. Október 23-án ért célba a katonafutó csapat, ahol Baráth Ernő dandártábornok, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka kötötte fel az utolsó emlékszalagot, melyet köszönetnyilvánítás követett. Az esemény zárásaként szervezők és futók egy ünnepélyes díszebéden vettek részt, ahol emléklapok átadására is sor került.

Kozma Tímea t. fhdgy.

Fotó: Szabó Lajos zls, Szabó Attila szkv, szoljon.hu, honvedelem.hu