MH 5. Bocskai István Lövészdandár Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Bő két héttel ezelőtt halottak napja alkalmából néhány sír rendbetételével és rövid megemlékezéssel róttuk le tiszteletünket néhány katonahős előtt. Így többek között meglátogattuk vitéz bulcsi Janky Kocsárd vezérezredes, a Magyar Királyi Honvédség egykori főparancsnokának sírját is.

A 3. Magyar Köztársaság kikiáltásának 30. évfordulója, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának napja alkalmából szervezett „Szabadság Napja Emlékfutást” a Debreceni Honvéd Sport- és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztálya, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének támogatásával.

Idén immár tizedik alkalommal került megrendezésre a Bocskai Portya elnevezésű teljesítménytúra, mely kihívás elé állítja katonákat és civileket egyaránt. Az előnevezések száma meghaladta a hétszáz főt, s végül 644 résztvevő teljesítette a túra valamely távját, mely a korábbi évekhez képest rekordnak minősült. A túra résztvevőit aktív és tartalékos katonák, honvéd középiskolások, hagyományőrzők, továbbá civilek adták, akik Debrecen és az Erdőspuszták térségében töltöttek el egy kellemes őszi napsütéses napot. 

Októberben sor került a 11-es modul foglalkozásaira, mely vegyvédelmi kiképzésből, alaki foglalkozásból és közelharcból tevődött össze.

Október 4-e több szempontból is jeles dátumnak bizonyult. Első körben ezen a napon ért véget az immár 18. alkalommal megrendezett Országos Haditorna Verseny, mely 7-8. és 9-12. évfolyamos tanulók honvédelemmel kapcsolatos tudását mérte fel. A versenyszámok között szerepelt többek között lövészet, fegyver szét-és összeszerelés és akadálypálya is.

Október 12-én a MATASZ Pest Megyei Szervezete a Magyar Tartalékosok Napja alkalmából VI. országos nyíltirányzékú kispuska, sportpisztoly és „Steel Challenge” típusú lőversenyt rendezett Szentendrén.