MH 5. Bocskai István Lövészdandár Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Dr. Szilágyi Adrienn alezredes asszony és Vantal Zsolt alezredes úr felajánlása a könyvtár olvasónak. Nagy köszönet érte.

Szak és szépirodalmi művek angol nyelven, hiszen az olvasás hasznos a nyelvtanulóknak, de azoknak is, akik szinten szeretnék tartani a már megszerzett nyekvtudásukat.

kepes matt„ A holnap győztesei azok lesznek, akik képesek az elavult gondolatok elvetésére, és új ismeretekkel való behelyettesítésére. a képességfejlesztő sakk a jövőre készíti fel a gyerekeket.”
Polgár Judit nemzetközi sakknagymester

A sakktörténet legjobb női sakkozója, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester 25 éve vezeti a női világranglistát. 2012-ben a Föld tíz legokosabb emberei közé választották, mint egyetlen magyart. Pályafutása során minden vezető szupernagymestert legyőzött. Közülük kiemelkedik 10 világbajnok: Anand, Carlsen, Halifman, Karpov, Kaszimdzsanov, Kaszparov, Kramnyik, Szpasszkij, Ponomarjov, Topalov! Magyarországon az év sakkozója címet kiérdemelte: 1989, 1991, 1993, 1994, 1998–2003, 2005–2012 években. A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete 2014. január 23-i közgyűlésén tagjai közé választotta a sakkozó Polgár Juditot.

amerikaibombHorváth Attila egy roppant bonyolult és egyben régóta esedékes hiánypótló munkát végzett el. Céljául az első Frantic hadművelet részletes elemzését tűzte ki, amely magyar célpont, Debrecen vasúti létesítményei ellen zajlott. Írja a könyvről Oláh András Pál történész.

A könyv végigvezeti olavsóját a hadművelet előkészítésétől kezdve a légitámadás lezajlásán és annak elsődleges hatásain át egészen annak utóéletéig. Közben olyan kérdésekre is választ kapunk, hogyan történhett, hogy Debrecenre majd 2 órán keresztül hullott a bomba, miközben az a kötelék amelyik megkezdte a Nagyállomás bombázását, 30 perc múlva már el is hagyta Magyarország légterét.