MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Az alábbiakban egy olyan munkára szeretnénk felhívni a figyelmet, amely szép példája a középiskolás korosztály érzékenyíthetőségének a háborús kegyelet témája kapcsán.

A katonai temetők karban tartása, az ott eltemetett hősi halottak emlékének életben tartása minden nemzedék számára fontos és szükséges. Áldozatuk nemzedékeink öröksége, amit meg kell őriznünk. A kulturális örökség védelméhez hozzátartozik a települések katonakegyeletének, katonamúltjának őrzése. A MH 5. Bocskai Lövészdandár és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör számára mindig kiemelt fontosságú volt a katonakegyelet, a katonai múlt őrzése, ezért együttműködve a Baráti Kör Debreceni Szervezetével lehetőséget biztosítanak olyan, a közösségért végzett munkaalkalmakra, mint a hadisírgondozás, temetőfelmérés (minden esetben felnőttkísérettel), vagy adatfeltárás, állapotfelmérés, adatfeldolgozás, -ellenőrzés és -karbantartás. A közösségi szolgálat teljesítésének keretei között a fiatalok közelebbről megismerhetik az adott temetkezési hely történetét, a honvédelem és a katonai múlt történetét, és így erősíthető elköteleződésük ezen témák iránt.

 

Petruska Donát:

Beszámoló a debreceni Hősök Temetője és annak honlapja,

a Bocskai Könyvtár Veszteségkutatás oldala

és a Balaton-térség egyes katonai temetői kapcsán

 

Petruska Donátnak hívnak, és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája 10. osztályos tanulója vagyok. Az érettségihez szükséges 50 óra közösségi szolgálatot egy olyan helyen szerettem volna elvégezni, ami az érdeklődési köreimmel egybefonódik. Édesapám révén a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetéhez kerültem, ahol a Szervezet "Elfeledett emlékezet" Háborús Kegyeleti Kutatócsoportjának kutatásvezetőjével, Csákvári Sándor úrral konzultálva feladatom a debreceni Hősök Temetőjének és weboldalának meglátogatása, és azt követően egy véleményező beszámoló megírása lett.

Donát beszámolója ITT olvasható.