MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Karácsony közeledtével értékes "ajándékot" kapott az "Elfeledett emlékezet" Háborús Kegyeleti Kutatócsoport vezetője. Kertész Lóránt könyvét (szerkesztette: Szokolay Tamás), amely nagyapja háborús útját követi végig. Ezúton is köszönjük. 

Kertész Ferenc m. kir. 3. honvéd gyalogezredbeli egy éves önkéntes őrmester úr Budapestről indult, hogy Debrecenen át megjárva Galícia, Karintia, Doberdó-fennsík, Comen-fennsík, Wolhynia és Erdély frontjait 51 hónap katonai szolgálat után (melyből 34 hónap igazolt arcvonalbeli szolgálat) visszatérhetett Budapestre feleségéhez és az akkor már 7 hónapos kisfiához, a szerző édesapjához. Aki szeretné végigkövetni az egykori lugosi m. kir. 8 (20). honvéd tábori ágyúsezred egyéves önkéntesének, majd 1914.07.29-től a 3. honvéd gyalogezred tartalékos számvevő őrmestere, 08. 24-től pedig tartalékos hadnagy gazdásztisztje háborús útját, az igen sok személyes dokumentumokat tartalmazó könyv itt elérhető.

KerteszL

 A szerző bemutatkozása:

1950- ben születtem Budapesten. 18 éves koromig egy lakásban éltem apai nagyszüleimmel. Sajnos azonban nagyapám soha egy szóval sem utalt világháborús részvételére (a család más tagja se). Érettségi után Baján a Vízügyi Főiskolán végeztem feleségemmel együtt, majd a szolnoki Vízügyi Igazgatóságnál áltunk munkába. Munka mellett végeztem a BME Építőmérnöki Karán. 1985-ben költöztünk Székesfehérvárra, majd 1999-ben Bakonykútiba. 2010-ben vonultam nyugdíjba.
Szakmai múltamból arra vagyok a legbüszkébb, hogy az ország sok árvédekezésében vettem részt és mindig az első vonalban a gáton. Talán a legemlékezetesebbek az 1970-es, 2000-es, 2001-esés a 2005-ös tiszai védelmi munkák.
1965-ben kezdtem el judozni az Újpesti Dózsában. Munkám mellett sok évtizedig edzősködtem Szolnokon, majd Székesfehérváron. Manapság már csak egy barátommal ketten edzünk, ha nincs járvány.
A munka és az edzés mellett mindig érdekelt a történelem, főleg nemzetünk őstörténete és az 1848-49-es szabadságharc történet, kíemelten Görgei Artúr hadművészete. 2015 novembere óta -ekkor kaptam meg családi örökségből a könyvben bemutatott CIGARETTATÁRCÁT - már csak a NAGYHÁBORÚ-val foglalkoztam a történelemből MEGÉRTE!

A rólam kért fényképen túl csatolok egy másikat is, ezen Tamás unokabátyámmal állunk nagy- és dédszüleink farkasréti temetőben lévő síremléke mellett. Tisztelt Uram előre is köszönöm, hogy könyvem leközlésével segít nagyapám emlékét volt ANYA EZREDE helyőrsége térségében valamennyire megőrizni, ápolni!

Maradok tisztelettel: Kertész Lóránt


Kertesz Szokolay