MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Elsőként 2014-ben, úttörő kiadványként jelent meg Lázár Tibor Zoltán őrnagy munkája, amely Hajdúdorog első világháborús veszteségét, az egykori katonaviselt és vitézségi érmes lakóit gyűjtötte össze a helybeli utódok számára. Megjelenését nagy érdeklődés kísérte, hiszen egy közösségnek szólt, unokák, dédunokák fedezhették fel benne elődeiket.

lazar orgy

 

Egy, a kutatás eredményeként létrejött adatbázisról sohasem mondhatjuk el, hogy teljes, egyrészt új források kerülnek elő, másrészt felbukkanhatnak olyan adatok, amelyek eddig elkerülték figyelmünket. 2019. február 1-jén megjelent az adattár 2. bővített kiadása.

 

 

 A könyvbemutató rövid megemlékezéssel és a város első világháborús emlékművének megkoszorúzásával kezdődött.


Az emlékművön koszorút helyezett el többek között Vantal Zsolt ezredes, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnöke, a dandár 39. lövészzászlóaljának első parancsnoka.

Egy gyors statisztikai elemzés után kiderült, hogy a hajdúdorogi férfiak legtöbbje a 39. közös gyalogezredben katonáskodott, és harcolt az első világháború idején.

hdorog alakulatok

Az újabb adattár jelenleg 873 legénységi és 21 tiszti állományú katona adatait tartalmazza. Ha figyelembe vesszük az 1910-ben készült népszámlálás adatait, a teljes férfi lakosság számát, illetve a 3,5 évvel később, a háborús toborzás szempontjából figyelembe vehető korosztályokat, elmondhatjuk, Hajdúdorog derekasan kivette részét a háborúból.

hdorog nepesseg(A férfi lakosság 0-...korig, a korosztályok adatainál a férfiak, nők együttes száma értendő. )

Néhány szó a szerzőről, Lázár Tibor őrnagy az MH 86. Szolnok Helikopterbázis repülőműveleti főnökség ejtőernyős kiképzőrészlegének vezetője. Azt vallja „minél több ugrás, annál több tapasztalat”, nemcsak vallja, hanem gyakorolja is. Eddig 2810 ugráson van túl. Felelősségteljes munkája mellett, 5 dan-os karate mester, a magyar katonai ejtőernyős válogatott szakvezetője, számos egyéni és csapatverseny első három helyezettje. 2004-ben fejezte be a Semmelweis Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Kar karate szakedző szakát.

Csekély szabadidejében mellesleg Hajdúdorog ’48/49-es, hajdú, első és második világháborús katonáit kutatja, állít nekik méltó emléket.

A könyv bővített kiadása a Mészáros Károly Városi Könyvtár gondozásában jelent meg. Köszönet Jeles Erzsébetnek, a könyvtár vezetőjének, és a szerzőnek, hogy a kibővített adatbázis is felkerülhet a Bocskai dandár könyvtári honlapjára, gyarapíthatja az online elérhető adatbázisaink számát.  

hdorog konyv

ott hdorog

A könyvbemutatón  Czill István alezredes, a 3. Oláh Sándor területvédelmi zászlóalj parancsnoka, és önkéntes tartalékos katonák is részt vettek.