MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Közös rendezvényt tartott 2018. november 15-én a nyíregyházi Jósa András Múzeum, a Magyar Huszár Alapítvány, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoksága, a Vay Ádám Kiképőbázis könyvtára, valamint a Szülőföld Könyvkiadó.

vertes doberdoja

A múzeum nagytermében számos érdeklődő előtt dr. Ruszin Romulusz dandártábornok mutatta be Bene János és Szebenyi István könyvét, melynek címe: Vértes, a huszárok Doberdója. A kötetet a Szülőföld Könyvkiadó adta ki Szombathelyen.

Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok a bevezetőjében azt a hősies helytállást méltatta, melyet a volt magyar királyi 1. honvéd lovas(huszár)hadosztály katonái tanúsítottak a II. világháború vége felé a Vértesben vívott egyenlőtlen harcok során. Az ilyen magatartás példaként szolgál a ma katonáinak is – mondta.

A könyv egyik szerzője Bene János muzeológus a lovashadosztály harcait kísérte végig, annak megalakulásától az ausztriai amerikai hadifogságig.

Szebenyi István a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke arról a kutatómunkáról beszélt, melyet az egyesület végez a Vértesben a harcok színhelyének felkutatásában, azonosításban, s az ott elesett és eltemetett katonák sírjainak gondozásában.

A könyvbemutató végén lehetőség nyílt a kötet megvásárlására, dedikálására, s az érdeklődést mutatta, hogy kisebb vita is kerekedett a magyar honvédség utolsó napjainak megítéléséről.

vertes 3
Kép forrása: kelet.hu

Dr. Bene János