MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Nem lenne könnyű a dolgunk és biztos vagyok benne, hogy előttünk már többen megpróbálták rendbe tenni ezt az adatbázist, ám végül mindig maradt, ahogy van.

A kiinduló helyzet 66 281 sor, elméletben ennyi névvel. ABC sorrendben ott találjuk a magyarokat, név - apai név (ez fontos az oroszoknál), mikor és hol született, hol szolgált, mikor és hol esett fogságba és végül hol, melyik táborban (táborokban) raboskodott – vagy éppen hunyt el.

Valóban remek dolog, hogy rendelkezünk ezzel. Ugyan van benne néhány hiba, de azok javíthatók.

A duplikált adatok könnyen kiszedhetők, néhány tíz vagy száz lehet csak maximum. Van két üres sor is, szintén törölhető. Érdekes adatokra is bukkanhatunk eközben, ahogy én is, amikor puszta kíváncsiságból kikerestem az apám szülőfaluját:

kotojel14

Kis nagyítással a táblázat jobban olvasható. Feltűnhet, hogy a felülről harmadik katona 1944. 07. 06-án esett fogságba. Én nagyon remélem, hogy ez csak elírás, és nem a bármire képes magyar katona leleményessége, hogy két és fél hónappal azelőtt ejttette magát fogságba, hogy a szovjetek egyáltalán elérték volna Magyarországot. Ráadásul Kondorosnál, ami meg közel 60 km-re van Battonyától. Az, hogy ezt tüzérként, magyarul a védelem mélységében szolgálóként vitte véghez, már csak hab a tortán.

Ennyire azért nem humoros a dolog belátom, hiszen pár héten belül el is hunyt ez az ember. Kondorost a Plijev-féle lovas-gépesített csoport 7. gépesített hadtestje 10. 06-án déltájban érte el, így ez lehet a fogságba esés valós időpontja.

A komolyabb problémák akkor jönnek elő, amikor verifikálni szeretnék az adatokat, esetünkben azért, mert szeretnénk, ha az adott temetőhöz társíthatnánk. Ehhez már nem elég csak ez a névadatbázis, szükségünk van a személyügyi kartotékra, vagy legalább a személyi adatlapra.