könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Ilyés János nyugállományú mérnök alezredes az "Elfeledett emlékezet" kutatócsoport munkájába bekapcsolódva „AZ OROSZORSZÁGI FÖDERÁCIÓ TERÜLETÉN ELTEMETETT KÜLFÖLDI KATONÁK TEMETŐINEK KATALÓGUSA” című orosz nyelvű munka egyszerű fordítására vállalkozott.

A közel 500 oldalas katalógus 382 temető leírását tartalmazza, mindazokat a temetőket és sírhelyeket, ahol magyar katonák nyugszanak. A fordítás pikk-pakk el is készült. Beke Gábor nyugállományú pénzügyőr alezredes, civilben nyelvész, a lektorálás során a temetőkatalógusban kiszúrta az első hibát, ami valójában egy egyszerű összeadási hiba volt. És utána még egyet. Az adatokat tüzetesebben szemügyre véve kiderült, hogy pusztán a lefordított szöveg rengeteg fals, hiányos információt közvetít az érdeklődők felé. Megszületett a PROJEKT... 

A munka eredménye a következő térképes temetőkatalógus, nagy erénye, hogy valóban az egyes táborok, táborrészlegek, hadifogolykórházak temetőinek egykori valós helyét mutatja meg! Bár Google Earth-ben készült, a webes felülete még kísérleti verzió, ezért az adatokat a google Map-be importálásával adjuk közre. Javaslom a térképet az ablak jobb oldalán látható ikonnal nagyitas icon teljes képernyősre nagyítani!

A projekt megszületéséhez vezető utat, a munka közben felmerült gondolatokat foglalta össze Ilyés János a Kötőjel című munkájában (elérhető itt).

© Ilyés János nyugállományú mérnök alezredes 2020-21

 


Bevezető kép: 315 sz. tábor, Dnyepropetrovszka (Ukrajna) magyar hadifoglyainak felhagyott temetője (forrás: http://wikimapia.org/19653003/ru/)