MH 5. Bocskai István Lövészdandár Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Hajdú-Bihar megye 18 települését érintő váltófutással és ünnepi koszorúzásokkal emlékeznek meg 2019. május 27-31. között a megyében szolgáló katonák azon katonahősökről, akik életüket áldozták a hazáért. A Magyar Hősök Emléknapjához kapcsolódó programsorozaton a megemlékezések mellett katonai toborzó rendezvénnyel várják az érdeklődőket az érintett településeken.

A Magyar Hősök Emléknapjának eredete egészen egy 1917-es törvénycikkre vezethető vissza, majd 2001-ben az Országgyűlés iktatta törvénybe a Magyar Hősök Emlékünnepét. Május utolsó vasárnapján országszerte megemlékezéseket tartanak, így tisztelegve azok előtt a magyar katonák előtt, akik az Árpád-kortól kezdve az 1848-49-es szabadságharc, az első és a második világháború, valamint az 1956-os forradalom idején, egészen napjainkig megvédték az országot a külső ellenségtől.

Az idei évben a Magyar Honvédség debreceni katonai igazgatási központja „Emlékfutás a Hősökért, Tavaszi Toborzó Hadjárat” elnevezésű váltófutást szervez 2019. május 27-31. között. Az ötnapos programsorozat keretében a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonáiból álló csapata „körbefutja” a megyét, melynek során 17 koszorúzással egybekötött megemlékezésre és 16 toborzó rendezvényre kerül sor. Az esemény célja a hősökről történő méltó megemlékezés mellett a sport és az egészséges életmód népszerűsítése, a katonai hivatás, az önként vállalható katonai szolgálatformák bemutatása valamint a Magyar Honvédség és a civil lakosság kapcsolatának erősítése.

A megemlékezéseken, illetve a hozzájuk kapcsolódó toborzó rendezvényeken a civil lakosság testközelből találkozhat a katonákkal, megismerheti mindennapjaikat, kézbe foghatja az általuk használt technikai eszközöket, melyek révén betekintést nyerhet a Magyar Honvédség életébe, feladatrendszerébe. A toborzó pontokon megismerhetik a katonai szolgálatvállalás különböző formáit, hiszen napjainkban az önkéntességen alapuló honvédség az ország egyik legnagyobb munkáltatói közé tartozik. A sereg a hivatásos és szerződéses szolgálat révén állandó munkaviszonyt tud kínálni, de azoknak is lehetőségük van részt venni – tartalékos katonaként – a honvédelmi feladatokban, akik tanulmányokat folytatnak, vagy rendelkeznek munkahellyel.

A katonai váltó 2019. május 31-én 15:00-kor érkezik Debrecenbe a Medgyessy sétányon található Császári és királyi 39. gyalogezred emlékművéhez, ahol már 14:30-tól a Debrecen Helyőrségi Zenekar térzenéje, helyi kulturális, művészeti- és sportegyesületek bemutatója, hagyományőrzők sátra, tájékozódási mátrix-futás, technikai eszközök bemutatója, katonai toborzó pont és a Magyar Vöröskereszt sátra várja az érdeklődőket. Az Oláh Gábor utcai Sportkomplexum parkolójában a lakosság kb. 14:30-kor csatlakozhat a Nyíradony felől érkező futókhoz!

Smidróczki Róbert főhadnagy

debrecen plakat honlap