MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

A járványhelyzet okozta korlátozások ellenére 2020-ban is eredményesen végezte munkáját az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központjának honvédelmi neveléssel és hadisírgondozással foglalkozó szakállománya.

Az iskolai foglalkozások és pályára irányító előadások Hajdú-Bihar megyében is az online térbe kerültek át, hiszen a közvetlen emberi érintkezést igénylő feladatok végrehajtására a szervezetnek innovatív megoldásokat kellett kidolgoznia. Az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében végzett hadisírgondozást a járvány miatt tavaly tavasszal és ősszel fel kellett függeszteni, csakúgy, mint az Országos Haditorna Verseny hajdú-bihari fordulójának megrendezését, de utóbbi pótlására idén kerülhet sor. A honvédelmi alapismeretek tanítása a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Technikum és Kollégiumban – digitális formában – folyamatos maradt.

A járvány miatt a sírfeltárásokat, illetve a levéltári kutatásokat fel kellett függeszteni, ellenben ez az időszak lehetőséget nyújt a szakterület képviselőinek a már meglévő adatbázisok pontosítására és az elektronikusan fellelhető kutatási anyagok összegyűjtésére. A katonák részt vettek például az „Őrváros Debrecen” Közalapítvány munkájában, segítve a II. világháborúban és azt követő időszakban, az egykori Szovjetunió területére elhurcolt katonák és polgári személyek digitalizált kartonjainak feldolgozását. Sikerült azonosítani 6 Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett I. világháborús hős nyughelyét, közgyűjteményi kutatómunka keretében pedig 23 település 4033 hősi halottjának adatfeltárása történt meg.

A hősi sírok felmérését 12 település 23 temetőjében végezték el: a 228 hősi sír, 13 hősi emlékmű és 68 katonai kegyeleti emlékhely regisztrálásában jelentős segítséget jelentettek az állomány önkéntes műveleti tartalékos katonái. Folytatódott a regisztrált hadisírok, hősi emlékművek és katonai kegyeleti helyek állapotának ellenőrzése is: a megye 10 településén, 31 temetőben, összesen 480 hősi sír, 21 hősi emlékmű és 39 katonai kegyeleti emlékhely állapotának felülvizsgálatát végezték el.

Karbantartási és állagmegóvási munkája is bőven akadt a debreceni központnak: 70 hősi sírt, 7 hősi emlékművet és 26 katonai kegyeleti emlékhelyet tettek rendbe, melyben az önkéntes műveleti tartalékosok szintén jelentős szerepet vállaltak.

A szakemberek hasonló eredményességgel szeretnék végezni munkájukat az idei évben is.

Szöveg és kép: MH KIKNYP

eredmenyes ev hadisir2