MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Debrecen élete a második világháború befejezése után, okok, melyek 1956-ban a forradalom kirobbanásához vezettek.

 "Az önbírálat: a kommunisták gyónása"

 

1956kepA címben foglalt mondatot Kádár Jánosnak tulajdonítják. A magyar történelemben több alkalommal is sort kerítettek ilyen kisebb-nagyobb gyónásra, gyónásokra. Sajnos nem sok érzékelhető eredménnyel. Célul azonban mást tűztem ki.
Körbe szeretném járni az 1956-ban Debrecenben levő magyar katonai alakulatok, a Magyar Néphadsereg adott év őszén vállalt szerepét. Tevékenységüket, vállalásukat nem érthetjük meg teljesen a közelebbi és távolabbi előzmények bemutatása nélkül. Talán érdemes az ország és a város 1956 közeli és távolabbi múltjára szánni kis figyelmet, hogy a 60 évvel ezelőtt történteket talán kicsivel jobban érthessük. Az események Debrecenben is jártak személyi áldozatokkal, akiknek adatait eddig sehol sem gyűjtötték - remélhetően majdnem - maradéktalanul egybe. Minden bizonnyal megérdemlik, hogy a kerek évforduló alkalmából ebben a formában is tisztelegjünk előttük!
Az első rész a második világháború befejezése után indult időszakot mutatja be, azokat az okokat, amelyek a 1956-os forradalom kirobbanásához vezettek.

 
A teljes szöveg

Csákvári Sándor