MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

2022. április 20-án, Bocskai István fejedelemmé választásának évfordulóján tartjuk dandárunk Csapatünnepét. A rendezvényt az idén az alakulatot érintő sokrétű feladatok miatt egy héttel később, április 27-én rendeztük meg.

 

A szervezők arra törekedtek, hogy a nap keretében a katonák valóban kikapcsolódhassanak, és a játékos versengés, a felhőtlen vidámság kapjon hangsúlyt. A katonák több program közül választhattak: volt játékos műveltségi vetélkedő a dandárról, ötpróbás sportverseny, valamint főzőverseny.

A hagyományoknak megfelelően a nap sorakozóval indult, majd az ünnepélyes tiszteletadás után a katonák a választott programokkal folytathatták napjukat.

A játékos műveltségi totóra, melyet a Kulturális Részleg munkatársai szerveztek, hét kétfős csapat jelentkezett. A játék célja a jó szórakozáson túl az volt, hogy a résztvevők minél több érdekes és hasznos ismeretre tegyenek szert névadónkról, laktanyánkról és alakulatunkról. Az egyórás verseny nagyon jó hangulatban telt, melynek záró akkordjaként az első három helyezett ajándékcsomagot, minden résztvevő a versenyben való részvételéért emléklapot vehetett át parancsnokunktól.

 

A nap élményeit egy különleges esemény koronázta: „Az én színes világom” c. kiállítás. A tárlat a dandár történetében úttörő esemény: kollégánk műgyűjteményét mutatja be. A rendhagyó kiállítást Kunkli István törzsőrmesternek köszönhetjük, aki tíz éve szolgál alakulatunknál. A kiállítás ízelítő egy nagyobb gyűjteményből, amelynek létrejöttét személyes indíttatások formálták. A törzsőrmester úr gyermekkora óta érdeklődik a művészetek iránt, mondhatni, e vonzalom családi gyökerekkel bír. Kiállításunkon is megtekinthető az a két népi vallásossághoz kapcsolódó művészeti alkotás, amelyek a tulajdonos gyűjtőszenvedélyét megalapozták. Ezt a két képet István nagyszülei házasságkötésük alkalmából kapták, még 1920-ban, és ezek szerettették meg gyűjtőnkkel a képek világát.

A festészettel történt első komoly találkozás a gyűjtő katonai szolgálatba lépésének idejében történt; ekkor került szembe Baranyó Sándor: Pipacsos táj c. képével, aminek hatására kezdett el aukciókra, galériákba járni. Ennek a vonzalomnak a gyümölcse mára már negyven darabos festészeti gyűjtemény, amelynek legszebb és legértékesebb darabjait ez alkalommal, elsőként tárta közönség elé. Örömmel adtunk helyet és lehetőséget a válogatott alkotásoknak.

A kiállítás aktualitását két mű adta, amelyek témájukat illetően elkülönülnek a kiállítást adó többi képtől, de a katonai hivatáshoz fűződnek, és a gyűjtő szívében és a gyűjteményen belül is különleges helyet foglalnak el. Az egyik Pataky László: Huszár c. képe. A hányattatott sorsú, de elismerten tehetséges, Munkácsy-ösztöndíjas művész végtelen szeretettel viseltetett a magyar népélet iránt. Többször heteket töltött Debrecenben s a Hortobágyon, csikósok, gulyások, a juhásznép között érezte igazán jól magát, és utóbb is örömmel emlékezett életének e korszakára. Munkásságában fontos részt képeznek katonai témájú képei, ennek egy szép példáját tekinthetik meg kiállításunkon. A másik egy ékszertartó doboz, amit Kozák Lajos debreceni honvéd készített 1916-ban, az első világháború idején az olasz fronton feleségének, Erzsikének. Ez a két mű különlegesen kedves Istvánnak, mivel jól kifejezi kötődését személyes hivatásához és Debrecen városához.

A megnyitón Farkas Sándor alezredes, a Dandár parancsnoka üdvözölte a megjelenteket, és Tamus István Pro Urbe-díjas grafikusművész, a Mednyánszky Kör szakmai vezetője méltatta a művészeti szempontok alapján is figyelemre méltó alkotásokat.

Szöveg: Czeglédiné Dr. Lovas Enikő ha. és Turcsán Judit ha. könyvtárosok

Fotók: Szalka Miklós őrvezető