MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

2022. 11. 11-én, az Emlékezés napján a Debreceni Egyetemen rendezett katonai, hely- és hadtörténeti konferenciával ünnepelte a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete fennállásának 25. évfordulóját.

Az MTA Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz, valamint az Emlékezés napja nemzetközi ünnepnapjához kapcsolódó, a Debreceni Egyetemmel és az MH 5. Bocskai István Lövészdandárral együttműködésben megvalósított emlékkonferencia résztvevőit Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Farkas Sándor alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, Gereben András, a HTBK Országos Szövetségének ügyvezető titkára és a rendezvény házigazdájaként Vantal Zsolt, a HTBK DSZ elnöke köszöntötték.

A rendezvényt előadásával megnyitotta Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára, aki a magyar haderő aktuális kérdéseiről beszélt. Ezt követően a konferencia résztvevői hallhattak többek között a száznégy éve véget ért I. világháború jellegéről, mai megítéléséről, továbbá felidézték a háború befejezésének körülményeit. A hallgatóság megismerhette a Debreceni Militárium weblapot és ennek kapcsán a Honvédtemető-Hősök temetőjét, a debreceni Magyar Királyi Állami Méntelep történetét és jelentőségét, és rálátást szerezhettek a háborús kegyelet pedagógiai lehetőségeire is. Mindemellett a konferencia közönsége érdekes elemzést hallhatott aktuális biztonságpolitikai kérdésekről. Végül Vantal Zsolt elnök-házigazda beszámolójából megismerhették a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetének működését, az elmúlt huszonöt év alatt elért eredményeit.

Fotók: Bocskai Dandár

Ezeket az eredményeket elismerve, az Országos Szövetség megtisztelő kitüntetésben részesítette Debreceni Szervezetét: Vantal Zsolt elnök emlékplakettet vehetett át Gereben Andrástól a jubileumi születésnap alkalmából. A konferencia moderátora, Szendiné Dr. Orvos Erzsébet főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója, az „Elfeledett emlékezet” Háborús Kegyeleti Kutatócsoport levéltár-szakmai vezetője összegzésként elmondta, hogy a jelen világszintű eseményeinek megértéséhez elengedhetetlen a múlt katonatörténetének ismerete. Az ehhez fűződő tudás, rálátás közvetítése a fiatal generáció felé a legfontosabb feladatok közé tartozik. Ez adja az emlékkonferencia és a házigazda szervezet tevékenységének szükségességét is, mivel működésük a kulturális örökség továbbadása mellett a jelen történéseinek értelmezéséhez és a jövő lehetőségeinek reális felméréséhez teremthet létfontosságú alapokat.

Az emlékkonferenciáról a sajtó fórumain ITT, ITT és ITT olvashatnak.

A rendezvényről a Debrecen Televízió is beszámolt: