MH
Bocskai István
11. Páncélozott Hajdúdandár
Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

A debreceni ütközet 50. évfordulóján avatták az egykori Kokasló halom tetején emelt obeliszket az 1849. augusztus 2-án Debrecenben zajlott ütközet emlékére.

"A hortobágyi országút és a Tócó északnyugati szögében, a köntösgáti legelőben álló, és a régi térképeken Kokasló halomként jelölt magaslat keletkezéséről és szokatlan nevéről szinte semmit sem tudunk. A 12 méter magas ősi domb a magyar történelem egyik fontos csatájáról, a szabadságharcos honvédsereg és a tízszeres túlerőben lévő orosz csapatok között 1849. augusztus 2-án lezajlott gyászos emlékű ütközetről lett híres. (Papp József: Nem a szél hordta össze a cívisváros nyugati „hegyeit” haon.hu) A néphagyomány azóta Nagysándor domb, Nagysándor halma néven ismeri e területet.

Egykori kép a csata helyszínéről:

nagys halma
Forrás: Gracza György: Az 1848-49-iki magyar szabadságharcz története 4. (Budapest, 1894) 705. p. (arcanum.hu)

119 évvel ezelőtt ezen a napon avatták fel Marschalkó János: Haldokló oroszlán c. áthelyezett szobrát a Honvédtemetőben, majd a Nagysándor József és a debreceni ütközet emlékére emelt emlékművet

Újságcikk az eseményről:

dcsata1 dcsata2

 

 

 

 

 

 

Forrás: Budapesti Napló Budapesti Napló, 4. évfolyam, 212. szám, 1899-08-03. 7.p. (arcanum.hu)

Az évek folyamán szokássá vált, hogy a Nagysándor-halmon állított emlékoszlop körül, tizenhárom negyvennyolcas öreg honvédet állítottak fel a vértanúhalált halt aradi tizenhárom szimbólumaképpen, akik között Nagysándor József, a debreceni csata parancsnokló tábornoka is közte volt. 1912-ben a városban már csak öt negyvennyolcas honvédet tudott összeszedni az ünnep rendezősége. Hogy azonban a tizenhármas szám mégis meglegyen, Budapestről kértek nyolc honvédet, de csak három öreglegény vállalkozott a napidíjjal járó útra. Így csak nyolc honvéd állotta körül Nagysándor halmát. A rákövetkező évben már csak négy öreg honvéd maradt életben. Báthori Gábor tizedes, Nánási Mihály huszár, Horváth Gábor gyalogos vitéz és Nagy József főágyúmester, mind a négyen már 80 éven túl voltak. 1917-ben az utolsó debreceni 48-as honvéd is elment.

 Az emlékmű ma:

Nagys emlekmu
Fotó: Szalka Miklós őrvezető