enfrdeitptrues
könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

A debreceni méntelep történetének csak egy-egy szeletét lehet innen-onnan összeszedegetni. Született már két írás is a témában, amelyek honlapunkon megtalálhatóak. Ezért örültünk Dr. Pataki Balázs: A Magyar Lótenyésztő és Lovassport Szövetség Debreceni Kirendeltség elődeinek története című munkájának, amely áttekinti a debreceni méntelep és a lótenyésztés működését egészen a kezdetektől. Sajnos a méntelepről, az ott folyt tenyésztési munkáról igen csekély iratanyagot lehet találni.

20 esztendeje május utolsó vasárnapján ünnepeljük hivatalosan a Magyar Hősök Emlékünnepét.

A járványhelyzet okozta korlátozások ellenére 2020-ban is eredményesen végezte munkáját az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központjának honvédelmi neveléssel és hadisírgondozással foglalkozó szakállománya.

Talán nincs olyan magyar család, ahol Doberdó, vagy a Don-kanyar földrajzi neve ne csengene ismerősként. Most, január 12-én - Debrecen egyik legpatinásabb katonakegyeleti helyszínén - az 1943-ban bekövetkezett doni eseményekre, az abban résztvevő elődeinkre emlékezünk. Mi történt ezen a napon a 2. magyar hadsereggel?

Karácsony közeledtével értékes "ajándékot" kapott az "Elfeledett emlékezet" Háborús Kegyeleti Kutatócsoport vezetője. Kertész Lóránt könyvét (szerkesztette: Szokolay Tamás), amely nagyapja háborús útját követi végig. Ezúton is köszönjük. 

Dr. Budaházy Béla élettörténete Topor István helytörténeti kutató munkája. Egykori közös 39-es katona, majd debreceni közigazgatási fogalmazó, tiszteletbeli aljegyző, tiszteletbeli tanácsnok, 1946-tól B-listára került tisztviselő. Emberi sors a világégések és az ideológia változás viharában.