könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

A karácsony a kereszténység teológiai értelemben második legnagyobb ünnepe, egyben világszerte a szeretet, az öröm, a békesség, a család, az otthon napja. 1914 decemberében úgy tűnt, hogy a front karácsonya olyan lesz, mint a világháború bármely másik napja, ugyanis XV. Benedek pápa fegyverszüneti felhívását a szemben álló katonai tömbök egyhangúan utasították el. A legfelső katonai vezetők még december 24-én is ragaszkodtak a szigorú hadi fegyelem fenntartásához, a harcoló alakulatok azonban végül módot találtak az ünneplésre – ráadásul egyöntetűen.

Nagy Richárd tartalékos főtörzsőrmester, a Debreceni III. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda Háborús Kegyeleti Részleg munkatársa, a szegedi egyetem történész mesterszakos hallgatója  Veszteség és családkutatás egy emlékjel alapján – A Mocsáry és a Balássy család II. világháborús veszteségei és a családtagok élete 1945 után című előadásának bemutatóját tárjuk Olvasóink elé.

A 49. Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napok alkalmával, amelynek központi témája idén a családtörténet-kutatás volt, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára emléklapot adományozott kollégánknak, Csákvári Sándornak, eredményei elismeréseként.

2022. 11. 11-én, az Emlékezés napján a Debreceni Egyetemen rendezett katonai, hely- és hadtörténeti konferenciával ünnepelte a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete fennállásának 25. évfordulóját.

Állandó szerzőnk és fáradhatatlan kutatónk, Topor István újabb írásában egy érdekes és méltatlanul elfeledett személyiség életútját és hadi érdemeit tárja föl. A debreceni kötődéssel is bíró kiváló pilóta elismerésére végül helyi Értéktár Bizottság révén, posztumusz jóvátételként került sor.

A Kossuth Rádió A Hely című riportműsora két részes, 2022. október 06-ai és 2022. október 10-ei adásában hallható összeállítás tartalma a Debreceni Honvédtemető, Hősök temetője témájával foglalkozott.