enfrdeitptrues
könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

A neves néprajztudós, a Déri Múzeum első igazgatója Debrecen máig közismert személyisége. Azonban csak kevesen tudják róla, hogy kiválóan képzett katonaként számottevő tapasztalatokra tett szert az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia frontjain.

Steinfeld István (1891. augusztus 31-?) és családja évtizedekig stabilan birtokolták Debrecen első adófizetői helyét. A 19. század közepe óta Debrecenben élő család nemcsak a gazdálkodás ágaiban, hanem az élet sok egyéb területén is igyekezett kiemelkedni, és eredményeikkel környezetük javát szolgálni. Az eredetileg terménykereskedelemből vagyonossá lett család az 1870-es évekre saját nagybirtokot alakított ki Debrecen és Balmazújváros között. Steinfeld István édesapja, Mihály már mintagazdasággá alakította azt, és országos hírnévre tett szert eredményeivel. Vagyonából sokat áldozott jótékonyságra birtokán és Debrecenben, az ő tevékenységéhez kapcsolódóan jött létre Nagymacs települése. Steinfeld István édesapja méltó örököse kívánt lenni. Neveltetése és szerepvállalásai is az ő példáját követték.

A debreceni méntelep történetének csak egy-egy szeletét lehet innen-onnan összeszedegetni. Született már két írás is a témában, amelyek honlapunkon megtalálhatóak. Ezért örültünk Dr. Pataki Balázs: A Magyar Lótenyésztő és Lovassport Szövetség Debreceni Kirendeltség elődeinek története című munkájának, amely áttekinti a debreceni méntelep és a lótenyésztés működését egészen a kezdetektől. Sajnos a méntelepről, az ott folyt tenyésztési munkáról igen csekély iratanyagot lehet találni.

20 esztendeje május utolsó vasárnapján ünnepeljük hivatalosan a Magyar Hősök Emlékünnepét.

A járványhelyzet okozta korlátozások ellenére 2020-ban is eredményesen végezte munkáját az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központjának honvédelmi neveléssel és hadisírgondozással foglalkozó szakállománya.

Talán nincs olyan magyar család, ahol Doberdó, vagy a Don-kanyar földrajzi neve ne csengene ismerősként. Most, január 12-én - Debrecen egyik legpatinásabb katonakegyeleti helyszínén - az 1943-ban bekövetkezett doni eseményekre, az abban résztvevő elődeinkre emlékezünk. Mi történt ezen a napon a 2. magyar hadsereggel?