MH 5. Bocskai István Lövészdandár Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

2019. július 3-án a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár közösen szervezett konferencián elhangzott előadások anyaga. A konferenciának a nagy múltú Debreceni Református Kollégium adott helyet. Köszönjük. Első körben az első három előadás anyaga kerül fel. Folytatása következik.

1. előadás: Papp József: Debrecen 170 éve
(a képekre kattintva megnyíló ablakban a diákhoz tartozó szöveg is olvasható)

2. előadás: Horváth Attila: Az 1849. augusztus 2-i debreceni ütközet kutatásának eredményei

3. előadás: Kiss Róbert törzszászlós: Debrecen háziezrede, a cs. és kir. 39. gyalogezred 1848/49-ben

masik fovaros1

masik fovaros2

Hajdú-Bihar megye 18 települését érintő váltófutással és ünnepi koszorúzásokkal emlékeznek meg 2019. május 27-31. között a megyében szolgáló katonák azon katonahősökről, akik életüket áldozták a hazáért. A Magyar Hősök Emléknapjához kapcsolódó programsorozaton a megemlékezések mellett katonai toborzó rendezvénnyel várják az érdeklődőket az érintett településeken.

Újabb hadisírral gyarapodott '48/49-es adattárunk. A 48-as honvédtiszt síremlékét egy berettyóújfalui lakos jelentette be az MH KIKNYP 2. KIK hadisírgondozásért felelős tisztjének.

100 éve halt meg Leo Rothziegel, és még ma sem derült ki pontosan az eddig rendelkezésre álló forrásokból mikor és hol? Az interneten magyar és külföldi oldalakon is több dátum és helyszín is szerepel. A debreceni Salvator megfigyelőállomás forrásértékű halotti anyakönyve segít megoldani a talányt. Az anyakönyv létezését egy debreceni konferencia után Mata Jánossal történt beszélgetésből ismerjük, magát a forrást pedig Farkas Gábor századosnak a 2. Katonai Igazgatási Központ, akkor megyei hadisírgondozó tiszt munkájának köszönhetjük.

Az erőszakmentes kommunikáció, a sikeres konfliktuskezelés életünk, fejlődésünk szerves része… A feszültségek levezetésének lehetőségeiről, a verbális és non-verbális kommunikációról, önismeretről, konfliktuskezelési stílusokról, az asszertivitásról, a hatékony konfliktuskezelés komplex modelljéről tartott interaktív tréninget a Vay Ádám Kiképzőbázis Könyvtárában Rózsa Edit ÖMT hadnagy, mediátor, szociológus, kommunikációs specialista, aki végzettsége, civil szakmája alapján adta át szakmai tapasztalatait a résztvevő katonáknak szolgálati ideje alatt.