2018. november 5-én „A Nagy Háború befejezése és következményei” című ünnepi konferenciával emlékezett meg a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár, valamint a Debreceni Egyetem.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a MH 5. Bocskai István Lövészdandár az I. világháború centenáriuma alkalmából 2018. szeptember 26-án „A Nagy Háború” címmel filmpályázatot hirdetett Hajdú-Bihar megyei középiskolás tanulók számára. Az eredményhirdetés a 2018. november 5-én megtartott "A Nagy Háború befejezése és következményei" című szakmai konferencián volt. A különdíjas rövidfilmek tekinthetőek meg. Gratulálunk munkájukhoz!

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a MH 5. Bocskai István Lövészdandár az I. világháború centenáriuma alkalmából 2018. szeptember 26-án „A Nagy Háború” címmel filmpályázatot hirdetett Hajdú-Bihar megyei középiskolás tanulók számára. Az eredményhirdetés a 2018. november 5-én megtartott "A Nagy Háború befejezése és következményei" című szakmai konferencián volt. Elsőként az I., II., és III. helyzett rövidfilm tekinthető meg.

Az első világháború idején a korabeli újságokban gyakran emlegették őket debreceni 16. huszárezredként, bár csak 1883-ig állomásoztak a városban. Azonban az ezred huszárezreddé alakulásától, azaz 1873-tól hajdúsági és bihari fiúk alkották a legénység magvát.

Első világháborús filmpályázat Hajdú-Bihar megye bármelyik középfokú oktatási intézményének tanulói számára. Jelentkezés 3 fős csapatokban, 1 fő felkészítő tanár közreműködésével! Bővebben...

Idén rendezik Debrecenben a 20. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivált. Lobogó zászlók, pattogó indulózene, látványos parádék, sok ezer kíváncsi néző az utcákon, rendezvényhelyszíneken: a fesztivál a katonai fúvószene igazi ünnepe. Az idei rendezvényt egy másik kerek évforduló is övez, 170 évvel ezelőtt, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején született meg a Magyar Honvédség.