MH 5. Bocskai István Lövészdandár Könyvtára

könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Dr. Budaházy Béla élettörténete Topor István helytörténeti kutató munkája. Egykori közös 39-es katona, majd debreceni közigazgatási fogalmazó, tiszteletbeli aljegyző, tiszteletbeli tanácsnok, 1946-tól B-listára került tisztviselő. Emberi sors a világégések és az ideológia változás viharában.

Dr. Mazsu János történész az "Elfeledett emlékezet" Háborús Kegyeleti Kutatócsoport történész-szakmai vezetője, nem mellesleg az Őrváros Közalapítvány kuratóriumának elnöke, a debreceni Értéktár Bizottság elnöke a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át Budapesten.

Majd egy hónapja indult el az I. világháborús hős magyar katonák adatbázisa, a centenáriumi évek lezárulása után, ismét megnövekedett a társadalmi érdeklődés a több, mint 100 éve hősi halált halt katonák után. A fotót egy közösségi oldalra töltötték fel.

Horváth Attila helytörténeti kutató, az "Elfeledett emlékezet" Háborús Kegyeleti Kutatócsoport tagja március 15-e alkalmából vette volna át kitüntetését a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, de a kialakult helyzetben az átadás akkor elmaradt.

Levéltári workshop 2020. július 14-én a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában.

80 évvel ezelőtt, 1940. június 8-án, 56 éves korában váratlanul elhunyt Márton Ferenc festőművész, grafikus, szobrász, az Uj Magyarság c. lap belső munkatársa. Azaz nemcsak az ecset és a véső, hanem a tollnak is mestere volt. Ő alkotta meg a debreceni 3. honvéd és népfelkelő gyalogezred emlékművét, ahogy akkoriban a napilapokban nevezték a „debreceni honvédemléket”.