könyvtár - hadtudomány - had- és helytörténet - kiállítások - előadások - műhelymunka

Július folyamán a Kulturális Részleg munkatársai két nagy létszámú gyerekcsoportot fogadtak a Csapatmúzeumban, segítve ezzel azt a célt, hogy a fiatalok játékos formában bővíthessék ismereteiket Debrecen hadtörténetéről és a Dandár történetéről, a Múzeum kiállítási anyaga által.

Amikor ráleltem Horváth Attila: 1945-46-ban Debrecen közterületein exhumált katonák és civil áldozatok[1] című (a címre kattintva olvasható) anyagára, eszembe jutott nagymamám, aki elmesélte, hogy a házunk udvarán, a Tímár utca 52. szám alatt is volt egy eltemetett katona. A listában viszont nem találtam meg az itt ideiglenesen eltemetett katonát. A Tímár utcában csak a 48. szám alatt van feltüntetve egy eltemetett német katona.

Minya Alexandra, a Nyíregyházi Egyetem Társadalom- és Kultúratudományi Intézet Közösségszervezés Alapszakának frissen végzett hallgatója szakdolgozata témájául a Debreceni Honvédtemető és Hősök temetőjét választotta. Diplomamunkája elkészítéséről ő maga így írt:

„A megírásában nagy segítséget kaptam a Bocskai könyvtár dolgozóitól. A téma kiválasztása először nehéz volt, de aztán külső segítség, ötleteknek hála meglett a megfelelő. Ez pedig igazán nem is áll olyan távol tőlem, hisz katonai háttérrel rendelkezem. A dolgozat megírása során egy olyan témát ismerhettem meg mélyebben, melyről korábban nem is gondoltam, hogy ennyire érdekelni fog.”

Az idén újra lehetősége nyílt a Bocskai dandárnak bekapcsolódni a Múzeumok Éjszakája országos rendezvény eseményeibe, amely Debrecenben évente a Déri Múzeum szervezésében kerül megrendezésre. A részvételhez sok segítséget nyújtott Debrecen város Önkormányzata, és a Csokonai Színház is.

Szent Iván éjjeléhez kötődően ismét lesz Múzeumok Éjszakája Debrecenben 2022. június 25-én, szombaton, amihez a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár is csatlakozik. A helyszín a Csokonai Irodalmi Labor, ahol a rendezvény megnyitójára 17.00-kor kerül sor.

2022. június 16-án ellátogatott hozzánk Budapestről a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, a Bem József Bajtársi Egyesület és a Tiszta Égbolt Egyesület. Az Egyesületek kinyilatkoztatott célja a honvédelem társadalmi szolgálata, a hazafiság eszményére épülő honvédelem, s az ezzel összefüggő tevékenységek társadalmi támogatása, a honvédelem érdekeinek bemutatása és népszerűsítése. Ennek jegyében nagy figyelmet fordítanak a magyar katonai hagyományok ápolására, a bajtársiasság, a katonai testületi szellem erősítésére, a katonai erények és értékek társadalmi népszerűsítésére elsősorban az ifjúság körében, az arra rászorulók szociális és karitatív támogatására.