Az emberiség története minden túlzás nélkül nevezhető a háborúk történetének. 2500 éves a mondás: ha békét akarsz, készülj a háborúra, ami azt igazolja, hogy már abban az időben -- minden bizonnyal évszázadok vagy évezredek tapasztalatai alapján -- ilyen következtetésre jutottak a korabeli bölcsek, hadvezérek.

A hadtudomány tartalma, megjelenési formája is jelentős változáson ment át az utóbbi évtizedekben, s e változás az elkövetkező évtizedekben is folytatódni fog, hiszen átmeneti időszakban élünk.
A régi, megszokott fogalmak mellett újak jelentek meg, és gyakran megfigyelhető a régiek belső tartalmának kisebb-nagyobb változása is. Nem is olyan régen a hadtudományt még úgy határozták meg, hogy az a háború jellegéről és törvényeiről, a fegyveres erőknek, valamint az ország háborúra való felkészítéséről és a háború megvívásának módjairól szóló ismeretek rendszere. Ma ez a meghatározás a hadtudománynak csak egy részére, nem elhanyagolható, fontos részére érvényes; emellett számos új területen kell vizsgálatot folytatni, s ki kell azt terjeszteni a háború megelőzését célzó tevékenységi területekre, elsősorban a biztonságpolitikára, valamint a különböző szintű válságok kezelése módszereinek vizsgálatára is.

A publikációk menüpont alatt a Bocskai dandár volt, és jelenlegi katonáinak, közalkalmazottainak katonai szaklapokban megjelent írásai tekinthetők meg.